Brandveiligheid in parkeergarages met laadinfrastructuur voor elektrische voertuigen (EV’s) blijft een onderwerp dat vragen oproept. Berichtgeving hierover leidt soms tot verwarring, dus hoe zit het nu echt met de brandrisico’s van elektrische auto’s? En welke maatregelen kunnen gemeenten en vastgoedeigenaren nemen om inpandig laden veilig te faciliteren?
Zijn elektrische auto’s brandgevaarlijker?
Uit recente cijfers van het Nederlands Instituut Publieke Veiligheid (NIPV) blijkt dat het aantal branden met elektrische voertuigen is gestegen van 58 in 2021 naar 201 in 2024. Dit aantal ligt in lijn met de groei van het aantal EV’s op de weg. Elektrische auto’s vliegen echt niet vaker in brand dan brandstofauto’s.
Sterker nog, de kans op brand is bij een elektrische auto lager dan bij een auto met een verbrandingsmotor. De specifieke risico’s bij een EV-brand – zoals de moeilijkheid om een lithium-ion batterij te blussen – vragen wel om extra aandacht in brandveiligheidsmaatregelen.
Oplossingen om EV-branden te blussen
Ondertussen werkt de auto-industrie hard aan oplossingen om EV-branden sneller te kunnen blussen. Zo is er al een patent ingediend voor een uitlaat om accu-gassen veilig vrij te laten als de accu oververhit raakt. Maar bijvoorbeeld ook een patent voor een accu die zichzelf kan blussen.
Autofabrikant Renault introduceerde onlangs de ‘Fireman Access’, een opening in de behuizing van de batterijen waar direct water in kan worden gespoten om de accucellen te doordrenken met water. Dit zou de snelste manier zijn om een accubrand te blussen. Bijzonder is dat Renault deze techniek niet voor zichzelf houdt, maar deelt met andere autofabrikanten.
Wat betekent dit voor laadinfrastructuur in parkeergarages?
Het NIPV stelt dat er geen reden is om laadinfrastructuur in parkeergarages te verbieden, mits de juiste veiligheidsmaatregelen worden genomen. Daar komt bij dat er volgens nieuwe regelgeving vanaf Q2, 2026 juist meer laadinfrastructuur moet komen bij gebouwen.
Er is dus geen reden om te wachten of zelfs stoppen met het uitbreiden van laadinfrastructuur in parkeergarages. Hou je hierbij wel aan de bestaande regelgeving en adviezen:
- Gebruik mode 3 of 4 laden, waarbij de laadpaal intelligente communicatie heeft met de auto en het stroomnet.
- Plaats laadpunten strategisch, bij voorkeur in goed bereikbare zones.
- Installeer een schakelaar waarmee het laadsysteem kan worden uitgeschakeld, bij voorkeur gekoppeld aan de brandmeldinstallatie.
- Zorg voor duidelijke verkeersborden die de locatie van laadpunten aangeven.
- Voldoe aan bouwtechnische voorschriften, zoals brandcompartimenten van maximaal 3.000 m² en een gecertificeerde rookbeheersingsinstallatie, zoals vastgelegd in het Bouwbesluit 2012.