Zes jaar geleden schreef ik over onze elektrische skireis naar Oostenrijk met de Jaguar I-pace. Dat artikel “9 lessons from a ski-trip Amsterdam – Austria with an electric car” werd meer dan 100.000 keer gelezen, dus het vervulde duidelijk een behoefte. In 2025 is alles anders.

In 2019 was het een avontuur vol onzekerheden: zijn er genoeg werkende laadpalen? Hoe plannen we de route optimaal? In 2025 zijn we met EVConsult en EVTools weer gaan skiën, met 7 volledige elektrische auto’s. Het is duidelijk dat die pioniersspanning is verdwenen; elektrisch rijden naar de Alpen is de nieuwe norm.

Ik pak de originele 9 lessen erbij met een update over de huidige stand van zaken, uitgaand van een Jaguar I-pace (want met Tesla is het een stuk eenvoudiger).

1. Adopt the mindset of a pioneer = VERVALLEN

Dat is echt niet meer nodig omdat er zoveel laders zijn en de laders goed functioneren.

2. Take a co-pilot

In alle eerlijkheid is een co-pilot nog best handig. Als bestuurder ga je niet op je telefoon kijken waar de laadstations precies staan. De co-pilot kan helpen om de beste plek te vinden, mooi werk Ivo Jak en Dieuwer Keunen!

3. Plan your route in detail = VERVALLEN

Wij hadden vooraf de route gepland in Abetterrouteplanner.com om beeld te krijgen van het aantal laadstops. Op de heenreis 5 stops met hard rijden (Duitse snelweg 😊) en op de terugweg 4 stops met 130 km/h. Omdat er zoveel laadstations zijn is het niet meer nodig om in detail te plannen.

4. Monitor range & speed

Het blijft nuttig om in de gaten te houden of je de volgende geplande stop gaat halen. Wij hadden op de heenreis veel baustelle, waardoor we gemiddeld langzamer reden. Hierdoor konden we veel verder doorrijden op een accu-lading. In het navigatiescherm van de I-pace wordt aangegeven met hoeveel % batterij je zult aankomen op de laadbestemming. Als dat nog boven de 10% was konden we nog wat harder of verder rijden.

5. Use an app to find the exact location of the charging station = VERVALLEN

Sinds de rit in 2019 begrijp ik de branding bij laad- en tankstations, zoals de gekleurde LED-band op de canopy bij een tankstion en dus ook de felle gele boog van Fastned. Los van droog staan tijdens het laden, gaat het om de visuele oriëntatie richting de exacte plek van de laadstations. Dit is nu heel eenvoudig.

6. Bring along various cards as identification methods = VERVALLEN

Wat super dat de interoperabiliteit van passen en palen zo fantastisch werkt! Een systeem waar Nederland vanaf 2010 hard aan heeft gewerkt en lang de koploper is geweest: elke laadpas moet werken op elke laadpaal. Vanuit de AFIR wordt nu een payment terminal geëist op snelladers, maar die hebben wij nooit gebruikt of nodig gehad. Dat komt omdat de laadpas of app van de CPO zoals Ionity prima werkt. Bij Fastned start het laden zelfs automatisch met Autocharge. Je hoeft je dus geen zorgen te maken of je je laadsessie wel kunt starten.

7. Take into account that not all chargers are reliable = VERVALLEN

De ervaring hier was super goed, geen lader heeft ons echt in de steek gelaten. We hebben de laadnetwerken van IONITY, Fastned , Tesla en Allego gebruikt met verschillende ladermerken: NO PROBLEMO.

In eerlijkheid hebben we wel gelet op het nieuws van Monta en Electric Avenue welke laders betrouwbaar zijn.

Betrouwbaarheid snelladers volgens Monta (dit neemt niet mee welke CPO exploitatie doet).

8. Our average consumption was around 0,27 kWh/km

Wegens goede weersomstandigheden lag het verbruik deze rit lager, namelijk op ongeveer 0,25 kWh/km. Een nieuwe les is dat laadsnelheid erg verschilt per laadbeurt. Soms blijft het laadvermogen hoog tot 80%, bij anderen daalde het snel. Hieronder zie je een grafiek van het laadvermogen bij een Alpitronic van Allego van 9% tot 59%. Met als durchschnitt een laadvermogen van 91kW. Met bovenstaand verbruik is dat 365 km laden per uur. Meestal stonden we iets meer dan 30 minuten te laden. De informatievoorziening naar de berijder moet echt beter, want voor een gewone consument is dat niet te volgen.

9. The way home is way smoother

Ik rijd heel weinig ritten van meer dan 1000 km per dag. Dus ondanks 15 jaar ervaring met elektrisch rijden waren we op de terugreis toch zeker 45 minuten sneller dan heen. Dat kwam vooral door lekker lang door te rijden tot 5% van de batterij en bij de juiste lader met hoog vermogen te blijven laden tot 68%. Met alle 7 auto’s van EVConsult en EVTools hadden we super gezellige laadstops 🍔🥗🍿🍦🍏

En ooit ultrasnelladen?

Op een zonnig terras aan de piste heb ik nog een leuk telefoongesprek gehad met Eva Selderbeek van het FD Mediagroep. Hierin heb ik toelichting gegeven op de aankondiging van BYD over ultrasnelladen, dat is nog 2 à 3 keer zo snel laden als nu. Als het allemaal waar is (zie artikel), dan zou het een skitrip wel iets makkelijker kunnen maken. Eerst maar eens afwachten of het zover komt, maar ook zonder ultrasnelladen zijn wij met het hele team lekker full electric op pad geweest naar de Alpen!