fbpx

EVConsult is een dynamisch adviesbureau dat zich richt op duurzame mobiliteit en energietransities. Onlangs spraken we met een nieuwe aanwinst van het team, die een unieke achtergrond en frisse blik meebrengt. We praten met Paul Schmidt over zijn ervaring, loopbaan en de toekomst van duurzame mobiliteit.

Van Kunstmatige Intelligentie naar Duurzame Innovatie

Paul begon een half jaar geleden bij EVConsult, met een achtergrond die op het eerste gezicht wellicht niet direct aansluit bij de wereld van elektrische mobiliteit. “Ik heb mijn bachelor in Kunstmatige Intelligentie afgerond aan de Universiteit van Amsterdam,” vertelt hij. “Eigenlijk werk ik nu in een heel andere sector.”

“Mijn opleiding was helemaal niet zo technisch”

Tijdens zijn master in Innovation Sciences in Utrecht werd zijn interesse in transities naar duurzame energie gewekt. “Mijn master ging veel over hoe technologieën veranderen en hoe je bijvoorbeeld vanuit de verbrandingsmotor uiteindelijk terechtkomt in een wereld waarin iedereen elektrisch rijdt. De opleiding was vooral gericht op beleidsstructuren en bedrijfsmodellen en dus eigenlijk helemaal niet zo technisch.”

De overstap naar duurzame energie

Na zijn studie was hij op zoek naar een functie binnen de duurzame energie, zonder zich specifiek te richten op mobiliteit. “Ik wilde graag in de groene hoek werken, en hernieuwbare energie leek mij interessant. Het was meteen duidelijk dat er veel uitdagingen lagen in de energietransitie.”

“Ik zocht bewust naar een kleiner bedrijf”

Het duurzame gedachtegoed was sterk aanwezig tijdens zijn opleiding, en dat leidde hem uiteindelijk naar EVConsult. “Ik zocht bewust naar een kleiner bedrijf waar ik meer invloed zou hebben, en een goede band kon opbouwen met collega’s. Dat is eigenlijk precies uitgepakt zoals ik hoopte.”

Een vliegende start

Vanaf dag één werd Paul betrokken bij verschillende projecten. “Ik begon vooral met cijfermatige analyses en business cases. Mijn eerste maanden zaten vol met Excel, wat ik verrassend fijn vond. Het gaf me de kans om ergens echt in te duiken totdat alles klopte.”

“Ik kwam erachter dat ik het fijn vind om concrete dingen te doen”

Hoewel hij aanvankelijk willekeurig in verschillende projecten werd ingedeeld, ontdekte hij al snel welke aspecten hem het meeste interesseerden. “Ik kwam erachter dat ik het fijn vind om concrete dingen te doen, zoals data-analyses en problemen oplossen.”

Uitdagende projecten

Een van de meest interessante projecten was een onderzoek naar slim laden en de impact daarvan op het business model van laadpalen. “De netbeheerders willen in de toekomst op bepaalde momenten minder laden forceren om congestie op het elektriciteitsnet te voorkomen. Wij onderzochten hoeveel omzet en afzet dat zou verminderen en of daar compensatie voor moest komen.”

“Ons werk heeft concrete impact”

Het project vroeg om diepgaande analyses en het samenbrengen van verschillende belangen. “Het was een leuke puzzel om te leggen, ook omdat het raakt aan hele actuele maatschappelijke problemen. Dat betekent ook dat ons werk concrete impact heeft, en dat vind ik mooi om te zien.”

De toekomst van mobiliteit en duurzaamheid

Wat de consultant het meest fascineert, is de verschuiving van dom naar slim laden en de rol van hernieuwbare energie in de mobiliteitssector. “De uitdaging ligt in hoe we netcongestie kunnen verminderen en hernieuwbare energie beter kunnen benutten, bijvoorbeeld door auto’s te laten terugleveren aan het net. Dat is een ontwikkeling waar ik graag bij betrokken wil zijn.”

“Het spannende aan deze sector is dat het zich constant ontwikkelt”

Als jong talent binnen een snelgroeiende sector ziet hij veel kansen. “Het spannende aan deze sector is dat het zich constant ontwikkelt. Ik kijk ernaar uit om mee te maken hoe de toekomst van de energietransitie zich manifesteert en hoe we daar als EVConsult aan bij kunnen dragen.”

Werken bij EVConsult

Wanneer we hem vragen waarom hij EVConsult zou aanraden aan anderen, is hij duidelijk. “Je werkt in een hele specifieke sector, maar hebt nog steeds de kans om aan veel verschillende type projecten te werken. Het is de perfecte plek om te ontdekken waar je krachten liggen, zonder vast te zitten in een rigide structuur.”

Bij EVConsult krijg je de kans om je breed te ontwikkelen binnen een focusgebied. “Het voelt alsof je constant leert, zowel over de sector als over jezelf. Bovendien kun je hier echt aangeven waar je je in wilt ontwikkelen en krijg je de kans om dat te doen.”

Een blik op de toekomst

De consultant is momenteel bezig met een plan voor de laadinfrastructuur voor elektrische varen. “Het is een sector die nog in de kinderschoenen staat, maar als we nu beginnen met het opbouwen van een netwerk, kunnen we de overstap naar elektrisch varen versnellen.”

Al met al is hij enthousiast over zijn toekomst bij EVConsult en de impact die hij kan maken. “De vraag naar duurzame oplossingen groeit, en het is geweldig om in een sector te werken die zo direct bijdraagt aan een schonere toekomst.”

Werken bij EVConsult