Bram Leusink werkt sinds 2017 bij EVConsult en maakte de opkomst van elektrisch vervoer en vorderingen in de energietransitie van dichtbij mee. Met een achtergrond in internationale betrekkingen en een hart voor duurzaamheid, is het zijn ambitie om impact te hebben in de energietransitie.
Een onverwachte weg naar EVConsult
“Eigenlijk heb ik vanuit internationale betrekkingen een hele andere achtergrond”, begint Bram. “Door een bijbaan in de zonne-energie kreeg ik voor het eerst een inkijkje in de complexe wereld achter de energietransitie.” Die kennismaking maakte een blijvende indruk, en zo besloot hij na het afronden van zijn Master zijn carrière in de energiesector voort te zetten. “De naam EVConsult kwam op verschillende voorbij, bijvoorbeeld tijdens een stage op de ambassade in Berlijn, maar ook in een gesprek met Henry Bontenbal, destijds strateeg bij Netbeheerder Stedin.” Deze ontmoetingen overtuigden hem om de sprong te wagen naar consultancy. Nu, acht jaar later, heeft hij geen moment spijt.
Dynamiek en urgentie in de sector
Bram spreekt enthousiast over de urgentie en dynamiek van de sector. Volgens hem vereist de energietransitie dat we fundamenteel anders omgaan met energie, en hernieuwbare bronnen veel effectiever moeten benutten. “Tien jaar geleden waren de kosten voor zonne-energie en batterijopslag nog hoog, maar die zijn inmiddels enorm gedaald.” Daarnaast benadrukt hij dat de transitie niet alleen een technisch vraagstuk is, maar ook juridische, organisatorische en maatschappelijke kanten raakt. “Die breedte en complexiteit geeft me energie – het vraagt om visie en samenwerking.”
Groei binnen EVConsult
In de afgelopen jaren heeft Bram zijn rol binnen EVConsult sterk zien veranderen. “Ik begon als junior consultant, maar kreeg tijdens mijn eerste zomer de kans om projectleider te worden.” Het schrijven van rapporten en beleidsstrategieën voor de overheid paste goed bij zijn achtergrond, en door zijn analytische kijk, bleek hij al snel een waardevolle aanvulling binnen het team. Door de jaren heen groeide hij door naar managing consultant en is verantwoordelijk voor de groeistrategie van het bedrijf. Bram blikt terug op de tijd toen EVConsult nog een kleinschalig, ad-hoc georganiseerd team was en vertelt hoe er sindsdien een transformatie heeft plaatsgevonden. “EVConsult is gegroeid van een startup naar een volwassen organisatie die impact kan maken op grote schaal.”
Trots op impactvolle projecten
Op de vraag waar hij het meest trots op is, noemt Bram een aantal projecten. Eén van de eerste was het rapport Verdienpotentieel Elektrisch Vervoer, waarin EVConsult de potentiële economische waarde van de EV-markt in kaart bracht. “Het rapport gaf de sector en de Tweede Kamer inzicht in de waarde van de EV-sector en heeft Nederland op de kaart gezet als pionier in elektrisch vervoer,” vertelt hij met trots. Dit project was niet alleen impactvol, maar illustreerde ook hoe EVConsult bijdraagt aan een grootschalige verandering in Nederland. Maar ook voor projecten als de grootste aanbesteding van snelladers in Rotterdam, laadstrategieën voor Schiphol en PostNL, het inrichten van een uitstootvrije zone voor vaartuigen in Amsterdam, een nieuwe Friese concessie en de ontwikkeling van Netbewust Laden, mag men hem bellen.
Uitdagingen in de energietransitie
Bram ziet zowel uitdagingen als kansen in de markt en geeft aan dat de energietransitie zich momenteel in een lastige fase bevindt. “De steun voor de transitie loopt terug, terwijl het nog niet voor iedereen vanzelfsprekend is om bijvoorbeeld elektrisch te rijden,” legt hij uit. Waar elektrische auto’s en laadvoorzieningen eerst nog gesubsidieerd werden, neemt de financiële steun af, wat het voor de potentiële e-rijder minder aantrekkelijk maakt.
Ook netcongestie en sterk schommelende energieprijzen maken individuen en organisaties huiverig. De problemen in het elektriciteitsnet bieden echter ook een kans. Flexibiliteit krijgt langzaamaan de prijs die het verdient. Het wordt tijd om de belofte van de EV als batterij voor het energienet in te lossen. EVConsult ziet de omvang en complexiteit van projecten en vraagstukken toenemen en helpt klanten hierin te navigeren.
Kansen voor de toekomst
Wat de toekomst betreft, benadrukt Bram dat de transitie naar elektrisch vervoer verder gaat dan personenauto’s en bestelbussen. Ook vrachtvervoer, bouwmaterieel en de scheepvaart zullen de komende jaren moeten verduurzamen. Elk segment van de markt ontwikkelt zich in een ander tempo en biedt unieke kansen. De wereld van mobiliteit en elektriciteit raken steeds nauwer vervlochten, om de energietransitie te laten slagen. De kracht van EVConsult, volgens Bram, ligt in de brugfunctie die zij vervult tussen marktpartijen en overheden. “Onze kennis en ervaring maken dat we als verbindende partij kunnen optreden in deze transities en zo een duurzame verandering kunnen realiseren.”
Waardevol werk bij EVConsult
Bram is duidelijk over wat het werk bij EVConsult voor hem zo waardevol maakt: “Wat ik heel tof vind, is dat EVConsult een plek is waar ideeën tot leven kunnen komen.” Hij geeft aan dat medewerkers de ruimte krijgen om nieuwe modellen en initiatieven te ontwikkelen, zoals ik dat heb gedaan met het opzetten van VVE Laadloket, een spin-off van EVConsult die bijdraagt aan het bevorderen van elektrisch vervoer. EVConsult functioneert daardoor niet alleen als consultancy, maar ook als broedplaats voor innovatieve oplossingen. Met een team van gedreven collega’s die echt iets willen veranderen, is het werk voor Bram elke dag weer een inspirerende uitdaging.
Samenwerken aan duurzame mobiliteit
Heeft jouw organisatie vragen over laadinfrastructuur, slimme laadstrategieën of innovatieve aanbestedingen? Neem contact op met Bram Leusink en ontdek hoe we samen impact kunnen maken op de mobiliteit van de toekomst.