fbpx

Jolijn van Dijk, consultant bij EVConsult, kwam op een bijzondere manier in de wereld van elektrische mobiliteit terecht. Met een achtergrond in Technische Bestuurskunde aan de TU Delft, was het voor haar geen vanzelfsprekende route naar de EV-sector. Jolijn over hoe haar loopbaan vorm begint te krijgen, wat haar drijfveren zijn en wat haar energie geeft in de snel veranderende wereld van elektrische voertuigen en laadinfrastructuur: “De EV-wereld is super interessant: het is een dynamische omgeving vol nieuwe ontwikkelingen.

Van werkstudent naar consultant

Jolijn vertelt enthousiast over hoe haar reis bij EVConsult begon: “Ik studeerde Technische Bestuurskunde in Delft, een brede studie. Halverwege dacht ik: ik wil ergens werkstudent worden om uit te vinden wat ik leuk vind.” Een zoektocht naar een relevante bijbaan bracht haar bij EVConsult.

Duurzaamheid met diepgang

Jolijn was vanaf het begin kritisch over de invulling van duurzaamheid. “Ik wilde écht iets met duurzaamheid doen, en niet alleen omdat het populair is. Duurzaamheid is nu een beetje een buzzword, maar ik was op zoek naar een bedrijf waar het hart echt ligt bij het bereiken van verandering. Daar prik je snel doorheen als je met mensen praat.” Ze vond die oprechte motivatie bij EVConsult, waar ze inmiddels is uitgegroeid tot consultant.

Van ministerie naar consultancytaken

Voordat Jolijn bij EVConsult begon, liep ze stage bij een ministerie. Toch voelde dat niet helemaal als de juiste match. “Ik zat daar in een overleg met een consultancykantoor, waar ze een uitgevoerd onderzoek met aanbevelingen presenteerden. Ik dacht toen: ik zit aan de verkeerde kant van de tafel. Ik wil dat werk doen – echt de inhoud in handen hebben en bedenken welke koers we moeten varen.”

Die hands-on mentaliteit bleek perfect te passen bij de rol van consultant. Na haar werkstudentschap bij EVTools besloot Jolijn zich te richten op de adviserende kant van het bedrijf. “Bij Tools deed ik veel business development, maar uiteindelijk wilde ik meer de inhoud induiken. Gelukkig kon ik dat bij EVConsult.”

Op ontdekkingsreis in de logistieke sector

Inmiddels werkt Jolijn aan diverse projecten, waarvan de logistieke sector haar bijzondere interesse heeft. “De EV-sector is al nieuw, maar de EV-sector voor logistiek is nog nieuwer. De eerste elektrische truck is er pas net en er rijden er nog maar zo’n duizend in Nederland. Het is heel cool om aan de voorkant van die innovatie te staan.”

Haar favoriete projecten zijn partijen helpen met hun inschrijvingen voor grote aanbestedingen. “Het is interessant om te bedenken hoe we laadinfrastructuur optimaal kunnen uitrollen en welke innovatieve oplossingen we kunnen verzinnen om dat mogelijk te maken.”

Interview met consultant Jolijn van Dijk

Technische achtergrond als voordeel

Hoewel Jolijn geen elektrotechnicus is, helpt haar technische achtergrond bij het begrijpen van complexe vraagstukken. “Het is fijn om grip te hebben op de techniek, omdat dat helpt om te begrijpen wat er wel en niet mogelijk is. Dat geeft je meer controle over het onderwerp en onderscheidt je wellicht van anderen.”

Focus op projectmanagement

In de toekomst wil Jolijn zich verder ontwikkelen op het gebied van projectmanagement. “Ik ben nu veel bezig met het schrijven van offertes, maar ik wil ook meer leren over hoe je een project binnen budget en op tijd afrondt. Het is belangrijk om te weten wat je wel en niet kunt beloven, en hoe je afstand kunt nemen van de inhoud om het proces goed te begeleiden.”

Blijven innoveren

Voor Jolijn is de EV-sector een sector waarin verandering de enige constante is. “Met ieder nieuw kabinet kunnen de regels veranderen en subsidies worden afgeschaft. Toch denk ik dat EVConsult altijd een stabiele factor blijft door onze expertise. We zijn constant bezig met de nieuwste ontwikkelingen, zoals vehicle-to-grid, waar ik op afgestudeerd ben. Dat is een onderwerp wat ik echt super leuk vind. Het idee dat je de energie van je auto kunt gebruiken om bijvoorbeeld je huis te voeden, dat heeft zoveel potentie.”

Werken bij EVConsult

Jolijn kijkt met veel enthousiasme terug op haar eerste jaar bij EVConsult: “De overgang van student naar werkende was heel fijn, omdat het bedrijf jong en dynamisch is. Het voelt niet als een 9-tot-5-omgeving waar je de hele dag achter je laptop zit. Er zijn veel sociale activiteiten, zoals borrels en wintersport, en het is echt een hecht team.”

Daarnaast waardeert ze de flexibiliteit en de ruimte om eigen ideeën uit te werken: “Bij een klein bedrijf zoals EVConsult is er ruimte om je eigen ideeën te ontwikkelen. Er is geen vaste structuur waarbij wordt gezegd: daar hebben we al iemand voor. Dat maakt het werken hier echt uniek.”

Dromen voor de toekomst

Op de vraag waar ze zich verder in wil ontwikkelen, antwoordt Jolijn: “Ik wil aan de voorkant van innovatie blijven staan en meebouwen aan onderwerpen als vehicle-to-grid en laadinfrastructuur voor logistiek. Het is een uitdagende, maar ontzettend leuke sector, waarin ik me graag verder wil ontwikkelen.”

Met haar brede technische kennis, passie voor duurzaamheid en enthousiasme voor innovatie, is Jolijn een waardevolle aanvulling op het team van EVConsult. “Ik wil blijven bijdragen aan een duurzamer Nederland. De weg naar duurzame mobiliteit is nog lang, maar we staan aan het begin van iets groots.”

Werken bij EVConsult