fbpx

Rijkswaterstaat is gestart met een praktijktest om laadpleinen voor e-trucks verder te ontwikkelen. Deze test is cruciaal voor de verduurzaming van zwaar transport en biedt kansen voor bedrijven om zich voor te bereiden op de toekomst van elektrisch vrachtvervoer.

Living Lab laadpleinen voor e-trucks: een noodzakelijk experiment

De opkomst van elektrische vrachtwagens (e-trucks) is essentieel om de CO₂-uitstoot van het wegvervoer drastisch te verlagen. Echter, de laadinfrastructuur voor deze voertuigen staat nog in de kinderschoenen. Om deze ontwikkeling te versnellen, heeft Rijkswaterstaat samen met verschillende partners het Living Lab Heavy Duty Laadpleinen opgezet. EVConsult is partner in het Living Lab, dat eind 2023 is gestart en waarin wordt onderzocht hoe laadpleinen voor zware vrachtwagens efficiënt kunnen worden ingericht. Het doel is om een betrouwbare, schaalbare en toekomstbestendige laadinfrastructuur te ontwikkelen, die de operationele inzet van e-trucks garandeert.

Wat houdt de praktijktest in?

Als onderdeel van het Living Lab vindt eind september 2024 een praktijktest plaats waarin het intensief gebruik van zes laadpleinen wordt nagebootst. In deze test zullen verschillende situaties worden onderzocht, zoals:

  • De gelijktijdige aankomst van meerdere trucks op de laadpleinen.
  • Slimme laadtechnologieën om pieken in het stroomverbruik te voorkomen.
  • Het optimaliseren van de laadstrategie in de logistieke operatie.

Daarnaast wordt gekeken naar de gebruikservaring van de chauffeurs en de impact op het energienet. Deze inzichten zullen de basis vormen voor toekomstige landelijke uitrol van laadpleinen voor e-trucks.

De rol van EVConsult in de transitie naar emissievrij vrachtvervoer

EVConsult staat klaar om zowel logistieke bedrijven als overheden te ondersteunen bij de ontwikkeling en implementatie van e-truck-laadoplossingen. Onze expertise ligt op het gebied van strategisch advies, inkoop en realisatie van laadinfrastructuur voor elektrische voertuigen. Dit maakt ons een essentiële partner voor bedrijven die willen overstappen op elektrisch vrachtvervoer en voor overheden die duurzame mobiliteit willen faciliteren.

Onze bijdrage aan succesvolle laadpleinen voor e-trucks:

  1. Advies op maat voor bedrijven en overheden: Wij helpen bij het selecteren van de juiste laadoplossingen op basis van de specifieke behoeften van een logistieke operatie. Denk hierbij aan het bepalen van de laadtijden, het benodigde laadvermogen en de ideale locatie van de laadpleinen.
  2. Integratie met logistieke processen: Wij bieden advies over hoe laadinfrastructuur het beste kan worden geïntegreerd in bestaande logistieke processen, zodat er geen verlies van productiviteit ontstaat tijdens het laden van de voertuigen.
  3. Slimme laadinfrastructuur: Onze expertise op het gebied van slim laden maakt het mogelijk om de piekbelasting van het elektriciteitsnet te minimaliseren en de energiekosten te optimaliseren. Hierdoor kunnen bedrijven kosten besparen en tegelijkertijd bijdragen aan een stabiel energienet.
  4. Begeleiding bij subsidietrajecten en regelgeving: EVConsult ondersteunt bedrijven en overheden bij het navigeren door de complexe wereld van subsidies, wet- en regelgeving rondom elektrische laadinfrastructuur, en helpt met het opstellen van business cases.

Samenwerken aan een duurzame toekomst

Het Living Lab Heavy Duty laadpleinen van Rijkswaterstaat en de praktijktest daarbinnen is een waardevol initiatief dat bijdraagt aan de grootschalige uitrol van laadpleinen voor e-trucks. Het is echter slechts de eerste stap. Voor bedrijven die willen meegroeien met de elektrische toekomst, is het essentieel om nu de juiste investeringen te doen in laadinfrastructuur. EVConsult biedt de expertise en ervaring die nodig is om deze transitie soepel te laten verlopen.

Geïnteresseerd in de beste laadoplossingen voor elektrisch vrachtvervoer? Neem contact op met EVConsult en ontdek hoe wij organisatie kunnen ondersteunen bij het verduurzamen van uw logistieke operaties.