fbpx

Tijdens de TKI Urban Energy presenteerde Roland Steinmetz, directeur van EVConsult, de mogelijkheden van slim laden als oplossing voor het verminderen van pieken in het stroomverbruik van elektrische voertuigen. Slim laden kan de belasting op het energienet halveren, zonder dat kostbare netverzwaring nodig is.

Efficiënter gebruik van energie

Tijdens zijn presentatie liet Steinmetz zien hoe slim laden bedrijven in staat stelt hun energie efficiënter te gebruiken. Door technieken zoals dynamic load balancing en geautomatiseerde laadplanningen kunnen elektrische voertuigen op slimme wijze worden opgeladen, waarbij rekening wordt gehouden met de beschikbare capaciteit, energietarieven en duurzame energiebronnen.

Praktijkvoorbeeld

Een van de hoogtepunten van de presentatie was een voorbeeldcasus van een kantoor met 2000 parkeerplekken. Waar traditioneel laden slechts ruimte biedt voor 35 laadpunten, maakt slim laden plaats voor maar liefst 95 laadpunten – zonder extra netcapaciteit. Dit bewijst dat slim laden niet alleen de piekbelasting kan verlagen, maar ook de laadcapaciteit drastisch kan vergroten.

Drie belangrijke tips voor bedrijven

Tijdens de presentatie deelde Steinmetz drie praktische tips om de overstap naar elektrisch vervoer te optimaliseren:

  1. Maak een transitieplan dat aansluit op de mobiliteitsbehoeften van je organisatie.
  2. Pas dynamic load balancing toe met een energiebeheersysteem (BEMS), vooral bij een groot aantal laadpunten.
  3. Verbeter je business case door gebruik te maken van dynamische energietarieven en de handel in hernieuwbare brandstofeenheden (HBE’s).

Meer weten over slim laden?

Het belang van slim laden wordt steeds groter naarmate de vraag naar elektrische voertuigen toeneemt. Lees hier meer over de voordelen van slim laden en de impact op energiemanagement in het artikel van Nederland Elektrisch: Slim laden kan pieken in stroomverbruik elektrische auto’s halveren.